QNX opent broncode Neutrino


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

QNX opent de source van zijn realtime besturingssysteem Neutrino onder een nieuwe hybride softwarelicentie. De eerste gepubliceerde broncode bestaat uit de microkernel, de C-basisbibliotheek en een aantal bordondersteuningspakketten. In de volgende maanden wil QNX de code van de netwerkstack, bestandssystemen, de Photon Micro-GUI en allerlei drivers publiceren, inclusief grafische stuurprogramma‘s met 3D-versnelling.

QNX heeft echter geen open-sourcelicentie gebruikt. Toegang tot de broncode is wel gratis, maar wie de runtimecomponenten van QNX Neutrino commercieel wil leveren, moet nog altijd royalty‘s betalen. Ook de QNX Momentics-ontwikkelomgeving kost nog geld. Enkel de bordondersteuningspakketten worden onder de open-source Apache 2.0-licentie verspreid.

Niet-commerciële ontwikkelaars, academici en een aantal partners krijgen van QNX wel gratis toegang tot de ontwikkeltools en runtimeproducten. Ontwikkelaars die de QNX-broncode aanpassen, kunnen ervoor kiezen om hun modificaties voor zich te houden of terug aan de QNX-gemeenschap te geven. Wanneer ze zich registreren, moeten ze kiezen tussen drie licenties: voor commercieel gebruik, niet-commercieel gebruik of voor gebruik als QNX-technologiepartner.

Ook voor zijn ontwikkelmodel haalt QNX de mosterd gedeeltelijk bij open-source software. Zo heeft het bedrijf een website opgericht genaamd Foundry27. Klanten en ontwikkelaars vinden hier informatie over het Neutrino-besturingssysteem en de Momentics-ontwikkelomgeving en krijgen toegang tot projecten uit de gemeenschap. QNX zal in de toekomst zijn ontwikkelplannen bovendien publiceren, builds en bugfixes op de website zetten en met zijn klanten samenwerken op publieke forums, wiki‘s en broncodearchieven. Hiermee wil het bedrijf zijn klanten een snellere time-to-market bieden en een gevoel van leverancieronafhankelijkheid geven. Dit laatste zal echter een gevoel blijven, gezien klanten voor commercieel gebruik nog altijd van QNX afhangen. Het grootste voordeel van de toegang tot de broncode lijkt dan ook dat Neutrino-gebruikers nu gemakkelijker de reden van fouten kunnen ontdekken.