Kort nieuws

Qinetic Kruibeke ontwikkelt satellietstel voor coronaonderzoek

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

In opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie Esa gaat Qinetic in Kruibeke de boordsystemen ontwikkelen voor de nieuwe Proba-3-satellietmissie. Hiervoor krijgt het bedrijf de komende drie jaar in totaal zestien miljoen euro. Het Kruibeekse team, in 2005 door het Britse Qinetic overgenomen van Verhaert, deed soortgelijk ontwikkelwerk voor de drie eerdere Proba-missies.

De Proba-3 bestaat uit twee kleine satellieten van 200 en 250 kilo, die nauwkeurig in formatie vliegend om de aarde de corona van de zon gaan bestuderen. Op de ene zit een camera gemonteerd en op de andere een zonsverduisterende schijf. Door beide op de juiste afstand van elkaar te houden, kan het systeem observaties doen die normaal alleen mogelijk zijn tijdens een eclips.

De twee satellieten worden op elkaar gemonteerd gelanceerd. In de ruimte zal Qinetic beide eerst uitgebreid testen alvorens de mechanische koppeling te verbreken. Vervolgens gaan ze op een onderlinge afstand van ongeveer honderdvijftig meter in formatie vliegen, waar satellieten gewoonlijk enkele kilometers van elkaar verwijderd zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content