Kort nieuws

PV-dispuut EU-China in kritieke fase

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Tot wel vijftien van de 27 EU-lidstaten staan afwijzend tegenover het voorstel van eurocommissaris Karel De Gucht om importbelasting op Chinese zonnecellen te heffen. Dat meldt de Financial Times. Formeel beslist de Europese Commissie zelfstandig over de tijdelijke maatregel, die pas na een nieuwe procedure kan worden omgezet in een permanente. Gebrek aan steun bij de lidstaten zet De Gucht natuurlijk wel voor het blok.

Onder de tegenstanders is ook Duitsland. Bondskanselier Merkel zei dit weekeinde tegen de Chinese premier Li Keqiang, die in Berlijn op bezoek was, dat zij alles in haar macht zou doen om in ieder geval permanente importtarieven van tafel te krijgen. Ook Li greep zijn bezoek aan om tegen de maatregel te pleiten. Hij waarschuwde dat Europees protectionisme banen zou kosten in zowel China als Europa.

De beslissing over de tijdelijke importbelasting valt volgende week.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content