Protronic wordt Psicontrol Mechatronic en start in Roemenië

Reading time: 2 minutes

Author:

Protronic is gestart met de productie in zijn Roemeense dochteronderneming te Risnov. Protronic richtte begin 2006 een nieuwe dochteronderneming op in Risnov, 14 kilometer ten zuidwesten van Brasov in Roemenië. Daarmee wil het technologiebedrijf zijn ‘kostenconcurrentiële positie versterken en de groeiende projectportefeuille opvangen’, aldus een persbericht. Afgelopen juni werden de eerste producten in Roemenië geproduceerd. Roemenië moet de verdere groeikansen van het bedrijf verzekeren.

‘Voor Psicontrol Mechatronics betekent dit een belangrijke stap naar een stevigere positie op de wereldwijde markt voor mechatronica. Door ook in Roemenië te produceren zal onze concurrentiepositie alleen maar sterker worden’, zegt Walter Bilcke, plantmanager Psicontrol Mechatronics.

Psicontrol Mechatronics begon in Roemenië met kabelvoorbereiding en insertie en testing. Daarnaast start het bedrijf met productengineering. ‘We zijn ervan overtuigd dat de opstart van onze productie in Roemenië succesvol zal zijn en zal bijdragen tot de verdere groei van Psicontrol Mechatronics’, aldus Bilcke.

De naam Protronic stond al een tijdje onder druk omdat verschillende buitenlandse bedrijven, waaronder enkele concurrenten, onder dezelfde naam actief waren. De nieuwe naam is te ontleden in ‘Psi’, de Griekse letter die staat voor magnetische fluxomwindingen (maat voor sterkte van het magnetische veld). Eén van de sterktes van Psicontrol Mechatronics is het ontwikkelen van elektromagnetische componenten zoals geschakelde reluctantiemotoren. ‘Control’ staat voor de elektronische sturing van elektromagnetische componenten en processen. ‘Mechatronics’ drukt uit dat het bedrijf zich focust op de disciplines mechanica, elektronica en software.

Bij Psicontrol Mechatronics in Ieper werken 135 medewerkers, waarvan 55 in R&D. Het bedrijf is een dochteronderneming van de Picanol Group. De elektronische en mechatronische systemen van Psicontrol Mechatronics vinden in eerste instantie toepassing op Picanol-weefmachines, maar daarnaast wordt de ontwikkelde kennis en technologie ook actief naar derden vermarkt.