Kort nieuws

Protesten tegen reductie Europees R&D-budget

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Verschillende belangengroepen hebben een beroep gedaan op Europese politici om niet te bezuinigen op Horizon 2020, het Europese onderzoeksprogramma dat in 2014 het Zevende Kaderprogramma zal opvolgen. De Europese Commissie heeft voorgesteld het budget van het zevenjarige programma te verhogen van vijftig naar tachtig miljard euro, maar slechts weinigen geloven nog in de haalbaarheid van dat voorstel nu lidstaten de Commissie onder druk zetten om – net als zijzelf – te bezuinigen. De EU gaf in 2012 zo‘n negen miljard euro te veel uit en het dichten van dat gat leidde al tot forse politieke spanningen.

Kennisinstellingen maar ook technologiebedrijven vrezen dat onderzoek en innovatie het eerste slachtoffer zullen worden van de kortingen. Eind oktober riepen ruim vijftig Nobelprijswinnaars in verschillende Europese kranten op dat niet te doen. Vele honderden jonge onderzoekers volgden dat voorbeeld, en ook de industrie roert zich nu via Eurochambres, de ’Europese Kamer van Koophandel‘. Zij krijgen steun van het Europees Parlement, dat in meerderheid heeft opgeroepen niet te bezuinigen op onderzoek.

Op 22 en 23 november komen Europese regeringsleiders bij elkaar om over het EU-budget te spreken. Het is onduidelijk of er dan knoppen worden doorgehakt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content