Kort nieuws

Prorail en STW kijken samen naar zelfdenkend spoor

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Prorail en technologiestichting STW slaan de handen ineen binnen het Partnershipprogramma Explorail. De komende vijf jaar gaan ze samenwerken aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van ’zelfdenkend spoor‘. Doel is om de railinfrastructuur in Nederland robuust en betrouwbaar te maken. Voor het programma is tweeënhalf miljoen euro beschikbaar, waarvan de helft afkomstig is van Prorail. Geïnteresseerde onderzoekers kunnen een voorstel insturen en binnenkort is er een matchmakingbijeekomst met medewerkers van het spoorbedrijf.

Binnen Explorail komt een aantal kwesties aan de orde die cruciaal zijn voor de toekomst van het Nederlandse spoorwegnet. Hoe zijn bestaande en nieuwe problemen sneller dan nu te lokaliseren? Welke componenten zijn daarin belangrijk en welke sensorsystemen zijn nodig om die te bewaken? Hoe is de vereiste informatie te verkrijgen over de staat van het spoorwegnet om effectieve beslissingen te kunnen nemen over onderhoud, planning, reparaties en het voorkomen van storingen? Uiteindelijk moeten moderne methodes uit de meettechniek en de ICT zorgen voor slimmer en efficiënter onderhoud en vernieuwing van het spoor.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content