Nieuws

Programmeertaal heeft toch niet zo veel invloed op codekwaliteit

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

In 2014 concludeerde een analyse van opensourceprojecten op Github dat de gebruikte programmeertaal een kleine, maar meetbare invloed heeft op de hoeveelheid bugs. Maar dat is te kort door de bocht, stelt een groep computerwetenschappers nu.

Het is een eeuwig terugkerende discussie: heeft de gebruikte programmeertaal een effect op het aantal bugs in de resulterende software? Softwareontwikkelaars voelen het wel aan hun water dat bepaalde keuzes in een taal makkelijker fouten uitlokken, maar dat is lastig hard te maken. Het impliciet omzetten van types maakt het wellicht makkelijker om een fout te maken, maar leidt dat ook tot meer bugs in de productiecode? Misschien gaat het codekloppen wel zo veel vlotter dat er meer tijd overblijft om de fouten eruit te filteren.

In 2014 bedacht een groep Amerikaanse computerwetenschappers dat ze dit makkelijk konden meten aan de hand van de vrij beschikbare broncode in opensource-repository’s. Omdat softwareontwikkelaars er de laatste jaren aan gewend zijn geraakt alles netjes in een versiebeheersysteem te stoppen, konden de commit-beschrijvingen netjes worden doorplozen op termen als ‘bug’, ‘fix’ of ‘defect’, waarmee een duidelijke relatie kon worden gelegd tussen de programmeertaal van het project en het aantal bugs.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content