Kort nieuws

Programmeerbaar opensource bordje zet aanval in op test- en meetbedrijven

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Red Pitaya, een vorig jaar opgerichte start-up, komt later dit jaar op de markt met een goedkoop, programmeerbaar en opensource test- en meetapplatform. Daarvoor heeft het een exclusieve distributieovereenkomst gesloten met RS Components. Het systeem zal tegen de 360 euro kosten en kan een aantal kostbare laboratoriuminstrumenten vervangen. Het initiatief richt zich op professionele gebruikers, maar vooral ook op hobbyisten, docenten en start-ups, voor wie dit soort tools vaak onbetaalbaar zijn.

Het platform is een idee van vier ingenieurs met achtergronden in robotica, intensieve diagnostiek en instrumentatie voor deeltjesversnellers. Vorig jaar startten zijn een Kickstarter-campagne, waarbij ruim een kwart miljoen dollar werd opgehaald – vijf keer het doelbedrag.

De truc zit in de het gebruik van een Xilinx Zynq-FPGA/CPU-hybride, gekoppeld aan analoge en digitale I/O-poorten en een online catalogus van test- en meettoepassingen. Het draait geheel zelfstandig op Linux. Een SDK moet het bovendien eenvoudig maken om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Ontwikkelaars krijgen de beschikking over verschillende software-interfaces, waaronder HDL, C/C++, scripttalen en HTML. Op het moment bevat de online marktplaats slechts een paar toepassingen, zoals een oscilloscoop, een spectrum-analyser en een golfvormgenerator, maar de start-up hoopt op een uitgebreid ecosysteem van toepassingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content