Programma voor Hightech Systemen gaat voor Fes-gelden

Reading time: 2 minutes

Author:

Het Programma voor Hightech Systemen heeft het niet gered in de concurrentieslag met 150 andere voorstellen voor de Smart Mix-subsidieregeling van Economische Zaken. Het initiatief maakt volgens ingewijden wel volop kans voor ’Pieken in de Delta‘ of de gelden uit het Fonds voor Economische Structuurversterking (Fes).Enkele maanden terug bracht een consortium van 21 eindproducenten, researchinstellingen en toeleveranciers onder de noemer Programme for High-tech Systems (HTS) 41 miljoen euro bij elkaar voor kennisontwikkeling en -toepassing. ’Iedereen is ervan overtuigd dat het binnen de kwalificatie topontwikkeling valt en dat je deze kennis nodig hebt voor nieuwe ASML‘s of OTB‘s‘, aldus Jan Smeekens, directeur van ontwikkelingsmaatschappij NV Rede.

’Het is een goed en breed gedragen voorstel dat net als het voorstel voor embedded systemen in het hart zit van de competenties van dit cluster‘, aldus de nieuwsbrief van het High-tech Systems-platform, dat een actieve rol speelde in de realisatie van dit innovatievoorstel. Een plan voor embedded systemen van onder meer het Embedded Systems Institute is wel genomineerd.

Het HTS-programma maakt echter een goede kans op deelname in de volgende Fes-ronde. Volgens Smeekens van NV Rede maakt het kans om mee te liften op ’Pieken in de Delta‘, waarin het ministerie van EZ inzet op sterke regio‘s. ’Wij zijn de grootste piek in de delta‘, zegt Smeekens. ’Als je kijkt naar technologische vernieuwing, dan vormen hightech systemen een zeer belangrijk onderdeel. Daar verwacht ik ongetwijfeld een bijdrage van EZ.‘ De vervroegde verkiezingen hoeven volgens hem geen roet in het eten te gooien. ’Staatssecretaris Karien van Gennip heeft voor Pieken in de Delta beperkte middelen, maar we gaan ervan uit dat dit gaat scoren.‘