Proeven elektrisch transport: hoofdrol en mogelijk nieuwe fabriek voor VDL

Reading time: 3 minutes

Author:

Supermarkten Albert Heijn, Jumbo en nieuwkomer Picnic starten proeven met elektrische distributie. Voor Picnic ontwikkelt VDL een kleinere e-truck, met het doel deze in serie te gaan produceren in een nieuwe Nederlandse fabriek. Het familiebedrijf levert ook de elektrische trekker plus de laadinfrastructuur voor de proeftuin van Jumbo. AH gaat experimenteren met twee Daf-hybrides, drie volelektrische vrachtwagens van VDL en laadtechnologie van Heliox. De projecten behoren tot de goedgekeurde aanvragen in de meest recente subsidieronde van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties (DKTI) in transport.

Picnic wil met zijn DKTI-project een emissievrij vrachtwagentje ontwikkelen voor stadsdistributie. Het gaat om een lichte bedrijfsauto in de N1-categorie, met een maximale massa van 3500 kilo. TNO zorgt voor de specificaties, de softwarearchitectuur en de energieplanning. VDL Steelweld neemt de engineering van het voertuigplatform voor zijn rekening en de opschaling naar productie. Uiteindelijk moet het project leiden tot een nieuwe Nederlandse VDL-fabriek voor tienduizenden emissievrije distributiewagens, waarvan de helft bestemd voor export. Dit moet werkgelegenheid opleveren voor meer dan honderd fte.

Jumbo richt een DKTI-proeftuin in met een straal van vijftig kilometer rond zijn distributiecentrum in Veghel. Hier gaat het een volelektrische trekker en bijbehorende laadinfra inzetten, beide geleverd door VDL. De supermarktketen zorgt ook voor zijn eigen energie met lokale zonnepanelen en buffercapaciteit. Na volledige opschaling schat Jumbo jaarlijks 18644 ton aan CO2-emissie te kunnen besparen.

AH heeft de ambitie om al zijn winkels, inclusief Etos en Gall & Gall, schoon en stil te gaan bevoorraden in 2025. Dan wil het volledig zijn overgestapt op emissievrije voertuigen. In zijn DKTI-project richt het twee proeftuinen in vanuit zijn Zaandamse distributiecentrum, in Amsterdam en in de regio Amsterdam-Utrecht. In de ene gaat transporteur Peter Appel rijden met twee hybride Dafs; voor de andere levert VDL twee elektrische trekkers aan Simon Loos en een aan Peter Appel. Heliox verzorgt de laadinfra en TNO monitort het project en analyseert de resultaten.

In een kleinschaliger DKTI-project levert VDL de volelektrische truck waarmee transportondernemer Tinie Manders en DHL gaan proefrijden tussen Veldhoven en Eindhoven Airport. Daarnaast participeert het familiebedrijf in proeftuinen om de inzameling van afval te vergroenen en het vervoer over de weg in het algemeen te verduurzamen. Aan dit laatste project neemt ook collega-e-truckfabrikant Emoss deel. Het bedrijf uit Oosterhout doet verder mee aan een proeftuin voor elektrische koerierdiensten en aan de ontwikkeling van een elektrische betonmixer en van range-extenders voor e-trucks en voor een vuilniswagen op waterstof.

Onder de rest van 29 gehonoreerde aanvragen zitten meer waterstofprojecten. Zo gaat er subsidie naar tien nieuwe waterstoftankstations: in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Groningen, Oude Tonge, Pesse, Rotterdam, Schiphol en Utrecht. Op dit moment telt Nederland nog maar een handjevol van dit soort stations, onder meer in Arnhem, Delfzijl, Helmond en Rhoon. Verder komt er een DKTI-proeftuin met vier waterstofvuilniswagens en een bijbehorend vulpunt in Amsterdam.

De DKTI Transport geeft invulling aan de afspraken uit het Energieakkoord. De regeling loopt tot en met 2021. Voor 2017/2018 was er in totaal bijna zeventien miljoen euro beschikbaar. Proeftuinen krijgen maximaal twee miljoen subsidie, waarvan een miljoen voor investering in infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. Experimentele ontwikkelingen ontvangen ten hoogste een half miljoen.