Proefprojecten 5groningen uitgebreid met Esa-satellietinformatie

Reading time: 1 minute

Author:

Het European Space Agency (Esa) heeft zich aangesloten bij 5g-proeftuin 5groningen. Zij gaan samen onderzoeken hoe 5g en satellietcommunicatie en -informatie elkaar kunnen aanvullen. Satellieten kunnen bijvoorbeeld de verbinding overnemen in gebieden waar geen 5g-dekking is, zoals op open zee. Ze kunnen ook informatie over weersomstandigheden en bodemgesteldheid leveren.

Esa richt zich niet alleen op ruimtevaart. Het agentschap heeft ook een ‘businessunit’, die zich richt op de toepassing van ruimtevaarttechnologie. Daartoe onderhoudt het netwerken van bedrijven en andere instellingen. De activiteiten van het netwerk voor satellietdiensten overlappen deels met die van 5groningen, namelijk de ontwikkeling van toepassingen in bijvoorbeeld landbouw, verkeer en zorg.

De partners gaan de komende tijd onderzoeken welke pilotprojecten kunnen worden uitgebreid met satellietinformatie en welke bedrijven hier aan willen meewerken. Ook zal er een uitnodiging op de post gaan om 5g-plus-satelliet-projecten in te dienen.