Proefproject tegen spookfiles op A58

Reading time: 2 minutes

Author:

De overheid en het bedrijfsleven bundelen hun krachten in de strijd tegen spookfiles op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven. Elf consortia werken samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M), de provincie Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en Rijkswaterstaat aan nieuwe technieken in de auto om schokgolven op deze weg te voorkomen. In totaal trekken de overheden 12,25 miljoen euro uit voor het project, dat onderdeel is van het programma Beter Benutten om slimme technologie in te zetten voor verbetering van de verkeersdoorstroming.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat ongeveer veertig procent van de files op de A58 een spookfile is, waarbij een automobilist door onverwacht te remmen een kettingreactie achter zich veroorzaakt. Voor de bestrijding van deze schokgolven bestaan in de markt geen standaardoplossingen. Door automobilisten bijvoorbeeld te voorzien van actueel snelheidsadvies en informatie over de situatie op de weg weten ze beter wat het verkeer verderop doet en kunnen ze daar beter op anticiperen, zodat ze minder vaak onverwacht op de rem hoeven te trappen.

Het ministerie, de provincie, SRE en Rijkswaterstaat hebben de elf consortia geselecteerd op basis van een inschrijving. De samenwerkende bedrijven gaan eerst kijken naar de vorm die de uiteindelijke proef krijgt. De komende maanden werken ze een concept voor de spookfiledienst verder uit. Uiteindelijk ontwikkelen zeven partijen een prototype. Eind dit jaar starten vervolgens de tests op de A58. ‘We maken de stap van klein naar groot’, aldus minister Schultz van Haegen van I&M. ‘Wat succesvol is, kan straks landelijk worden uitgerold.’