Kort nieuws

Proef met zonne-geluidsscherm bij Den Bosch

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Een consortium onder leiding van bouwbedrijf Heijmans gaat langs de snelweg bij Den Bosch een nieuw type geluidscherm met ingebouwde zonnecellen testen. Het gaat om zogenaamde Luminescent Solar Concentrators (LSC’s), semitransparante panelen die alleen aan de randen zonnecellen bevatten. Fluorescente kleurstoffen in het plexiglas vangen het zonlicht op, zetten het om naar een andere kleur en leiden dat naar de zonnecellen.

Van deze constructie wordt gehoopt dat ze makkelijker worden geaccepteerd; beter renderende silicium zonnecellen worden nogal eens lelijk gevonden. Daarnaast gaan LSC’s relatief efficiënt om met strooilicht, kunnen ze tegen een stootje en zijn ze niet erg gevoelig voor schaduw of afdekking – denk aan vogelpoep.

Het Solar Noise Barriers-project krijgt subsidie van de topsector Energie. De TU Eindhoven stelt een ontwerper-in-opleiding aan om de energieopbrengst en de acceptatie van weggebruikers en omwonenden te onderzoeken. Verder doen mee Dutch Space, ECN, het Solar Energy Application Center (Seac) en Van Campen Industries, dat onder meer geluidschermen produceert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content