Kort nieuws

Proef met energieopwekkende ramen van start

Leestijd: 1 minuut

TU Delft-spin-off Physee en vastgoedbedrijf OVG starten een pilot met ramen die elektriciteit kunnen opwekken zonder dat het eraan af te zien is. De zogenaamde Powerwindows zijn voorzien van een transparante luminescente coating die zichtbaar en uv-licht absorbeert en omzet in infraroodstraling, dat naar de zijkant wordt getransporteerd. Daar zetten speciaal op die golflengte getunede cigs-zonnecellen het licht om in elektriciteit. Physee claimt twintig watt per vierkante meter te kunnen opwekken met volledig transparante ramen of 45 watt per vierkante meter met getinte.

De Delftse ramen zijn vergelijkbaar met de energieopwekkende geluidsschermen die langs de snelweg bij Den Bosch zijn geplaatst. De Eindhovense spin-off Peer+, inmiddels in handen van chemiebedrijf Merck, ontwikkelde ramen die kunnen schakelen tussen transparant en getint.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content