Proef met batterijloze wegdeksensoren afgetrapt


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Bouwbedrijf Bam Infra is een proef begonnen met temperatuursensoren in het wegdek die zonder batterijen werken. Dankzij technologie van TU Delft-spin-off Nowi verzamelen de devices genoeg stroom uit gsm- en 4g-signalen om elke vijftien minuten een meting door te geven. Dat gaat via het nb-iot-netwerk van T-Mobile. Nb-iot is een versie van 4g specifiek bedoeld voor iot-doeleinden.

De sensoren moeten ervoor zorgen dat wegbeheerders gerichter kunnen strooien bij gladheid. Omdat de sensoren aangeven waar en wanneer het vriest, zijn visuele inspecties niet meer nodig en wordt er alleen gestrooid wanneer dat nodig is, zodat er minder zout in het milieu terechtkomt.

Om de sensoren te plaatsen, wordt een gat in het wegdek geboord van 8,5 centimeter doorsnede. Na plaatsing van de sensor wordt dit volgegoten met kunsthars.