Binnenstebuiten

‘Prijs plastic geleiders is niet sterkste selling point’

Paul van Gerven
Leestijd: 8 minuten

In deel twee over plastic geleiders kijkt Binnenstebuiten naar de applicatiegebieden en hun potentieel. De lessen uit het verleden leren dat bij het voorspelde megasucces van organische circuits enige kanttekeningen zijn te plaatsen. Dat wil niet zeggen dat er geen zonnige toekomst is weggelegd voor geprinte elektronica, waar de Eindhovense machinebouwer OTB Group op inzet. Organisch staat ook zonder meer sterk in displays, getuige het unieke oprolbare display van Polymer Vision.

’Organische elektronica is veelzijdig, goedkoop en bovendien op een flexibel substraat aan te brengen‘, vatte programmamanager Ton van Mol van onderzoeksinstituut Holst Centrum de potentie van geleidende plastics samen in de vorige Binnenstebuiten (zie Bits&Chips 18, 2007). Het komt allemaal neer op de mogelijkheid om organische geleiders (kleine moleculen of polymeren) met printtechnologie bij lage temperatuur op een substraat aan te brengen. Daarmee kunnen elektronicafabrikanten kiezen uit een keur aan substraten en tegelijk de peperdure CMos-procestechnologie inruilen voor een veel goedkopere productiemethode.

Niet dat organisch concurrent silicium op alle markten gaat verslaan: CMos blijft onontbeerlijk voor de productie van processoren en andere complexe chips. De typische toepassingsgebieden waar organisch om de hoek komt kijken, zijn enerzijds display en lighting en anderzijds circuits, zoals geheugens en RFID-labels.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content