Kort nieuws

Prestigieuze Frost & Sullivan-award voor UT-spin-off Ostendum

Leestijd: 1 minuut

Frost & Sullivan kent zijn Europese Award for Technology Innovation Leadership toe aan UT-spin-off Ostendum. De consultant prijst de technologie voor goedkope maar extreem gevoelige en snelle detectoren voor virussen, bacteriën en biomoleculen. Met name de mogelijkheid om meerdere typen tegelijk te detecteren sprak de jury aan. Volgens Frost & Sullivan kent het de award toe op basis van een recente analyse van de labchipmarkt.

De technologie is gebaseerd op het promotieonderzoek van Aurel Ymeti, die nu CTO van Ostende is. Hij ontwikkelde een labchip met vier kanalen die elk bekleed kunnen worden met antilichamen voor een specifiek biomolecuul. Door hier met een laser op te schijnen, ontstaat een interferentiepatroon dat verandert wanneer er moleculen binden. Dit is met een eenvoudige beeldsensor waar te nemen. De technologie is meer dan honderd keer zo gevoelig als concurrerende labchipoplossingen.

Ostendum is opgezet als een groep bedrijven. De technologie wordt toegepast in de veeteelt, levensmiddelenindustrie en monitoring van de leefomgeving. Medische toepassingen staan nog op de planning.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content