Prestigieuze EU-subsidie voor Albert van den Berg en Cees Dekker

Reading time: 1 minute

Author:

UT-hoogleraar Albert van den Berg ontvangt voor de twee keer in zijn carrière een prestigieuze Advanced-grant van de European Research Council (ERC), ter waarde van 2,25 miljoen euro. Met dit bedrag gaat hij de komende vijf jaar werken aan organen-op-chip, in het specifiek aan het ontwikkelen van bloedvatmodellen met geherprogrammeerde menselijke stamcellen. Daarvoor wordt samengewerkt met de groep van Christine Mummery in Leiden. De hoop is dat het werk uiteindelijk leidt tot modellen gebaseerd op cellen van patiënten waarmee de reactie op een behandeling buiten het lichaam onderzocht kan worden.

Ook TU Delft-hoogleraar Cees Dekker ontvangt een ERC Advanced Grant. Zijn groep gaat werken aan kunstmatige celdeling door het bestuderen van liposomen (blaasjes van vetachtige membranen) die zich spontaan delen via een eiwitring langs de omtrek. Dekker wil levende cellen in nanovormpjes plaatsen om de organisatieprincipes van normale celdeling te ontrafelen. Daarnaast wil hij het gedrag van eiwitten en dna als losse componenten in ‘nanokamertjes’ gaan bestuderen. Als laatste wil hij gaan werken aan microfluïdische systemen om liposomen te maken.

Overigens zijn er waarschijnlijk meer ontvangers van een ERC Advanced-subsidie. De volledige lijst is echter nog niet openbaar gemaakt.