Kort nieuws

Powertransistor Ampleon in eerste solidstate-oven

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De eerste commercieel beschikbare ‘magnetron’ die een powertransistor gebruikt, is een feit: het Chinese Midea ontwikkelde samen met NXP-spin-off Ampleon een solidstate-oven, die het nu naar de markt brengt. De technologie heeft een aantal voordelen boven de traditionele microgolfgeneratoren. Het verwarmingsproces voortdurend te meten en veel beter in de hand te houden, zodat continu bijgestuurd kan worden. Bovendien kan de energie, indien nodig, op specifieke plekken in de oven gericht worden.

Midea en Ampleon hebben de elektronica in de oven samen ontwikkeld, terwijl Midea het industrieel ontwerp voor zijn rekening nam, De oven heeft een vermogen van tweehonderd watt en kan draaien op netstroom, maar ook op een 24 volt accu.

Powertransistorfabrikanten zoals Ampleon, de vroegere RF Power-divisie van NXP, werken al geruime tijd aan solid-state cooking. Traditioneel wordt dit type transistoren gebruikt voor bijvoorbeeld zendmasten, maar de laatste jaren zijn de prijs en prestaties voldoende ver ontwikkeld om ze voor consumententoepassingen in te zetten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content