Kort nieuws

Positieve book-to-billratio voor Duitse printplaten

Karlijn Raats
Leestijd: 2 minuten

In juli lag de book-to-billratio van de Duitse printplaatindustrie met 1,07 weer boven de 1, na een dip in de maand ervoor. Toen zakte de teller van 1,11 in mei naar 0,90 in juni. Vergeleken met alle julimaanden vanaf 2000 scoort de index dit jaar gemiddeld. Over de lange termijn gaat het dus niet slecht met de Duitse PCB-producenten.

De book-to-billratio staat voor de verhouding tussen orderinstroom en behaalde omzet. Als de waarde boven de 1 ligt, komen er meer orders binnen dan de maand ervoor omzet is behaald, hetgeen groei aanduidt. Ligt de ratio onder de 1, dan stromen er minder bestellingen binnen dan er omzet behaald is, wat een dalende lijn aangeeft.

Per maand bekeken, laat de verhouding sterke schommelingen zien vanaf juni vorig jaar, omdat de printplaatindustrie conjectuurgevoelig is. Bedroeg het getal vorig jaar juni nog 1,17, drie maanden later bereikte het zijn eerste dieptepunt met 0,84. Gedurende de hele periode augustus tot december kregen Duitse printplaatproducenten minder orders binnen dan dat zij aan omzet behaalden. Ze openden het jaar 2007 weer positief met 1,09 in januari en 1,07 in februari, maar zagen vervolgens hun tweede dip in maart met een index van 0,85. April en mei gaven weer positieve resultaten met 1,05 en 1,11, terwijl juni de industrie weer de voornoemde kortstondige anticlimax bezorgde.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content