Technieuws

Poreus stikstofpolymeer uitstekende supercondensator

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Japanse onderzoekers zijn een veelbelovend materiaal voor energieopslag op het spoor. Het gaat om een geleidend polymeer dat van nature poreuze structuren met grote oppervlakken vormt. In de nanoscopische tunnels hopen zich gemakkelijk ionen op, die op commando ook weer kunnen worden losgelaten. Het polymeer functioneert dus als een zogenaamde supercondensator, die de voordelen van batterijen en gewone condensators combineert: veel elektrische energie kunnen opslaan, maar ook hoge stroomdichtheden kunnen leveren. Goede supercondensatoren zouden de prestaties van elektrische voertuigen aanmerkelijk kunnen verbeteren.

De supercondensator noch poreuze polymeren zijn nieuwe concepten. Het team van de National Institutes of Natural Sciences in Okazaki introduceerden echter stikstof in de koolstof wanden van de tunnels. De vreemde atomen wisselwerken met ionen, hetgeen opbouw van lading en beweeglijkheid stimuleert. Het resultaat is een supercondensator met een ongewoon hoge energieopslagcapaciteit, die bovendien zeer duurzaam bleek. Na tienduizend laad- en ontlaadcycli werd er geen prestatieverlies gemeten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content