Technieuws

Polymeer ordent zich in keurig cilinderpatroon

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Een Amerikaans-Koreaans onderzoeksteam heeft een polymeer ontwikkeld dat zichzelf ordent in een zeefpatroon waar harddiskfabrikanten iets mee zouden kunnen. De techniek bedekt zonder fouten grote oppervlakken en is niet afhankelijk van lithografische voorbehandeling van het substraat. Theoretisch zou met de vinding een datadichtheid van tien terabit per vierkante inch behaald kunnen worden, een veelvoud van wat nu mogelijk is. De resultaten staan beschreven in de Science-editie van 20 februari.

Het gaat om een zogenaamd blok-co-polymeer, waarin twee chemisch verschillende ketens aan elkaar zijn geknoopt. De twee delen hebben de neiging elkaar uit de weg te gaan en dat resulteert soms in de vorming van regelmatige patronen op nanoschaal. De wetenschap heeft inmiddels heel veel van dit soort gevallen gedocumenteerd. Nieuw is dat het patroon zich over ettelijke vierkante centimeters uitstrekt in plaats van met het oog niet waarneembare domeinen.

De twee blokken zoeken elkaar zo op dat er een patroon ontstaat van drie nanometer brede cilinders die loodrecht op het substraat staan. Door selectief de delen weg te etsen die de cilinders vormen en de resulterende gaten te vullen met een magnetisch materiaal, kan de nanozeef worden gebruikt om data op te slaan. Dat idee is niet nieuw, maar nog nooit ordenden de cilinders zo netjes parallel ten opzichte van elkaar. Van de chaos die normaal ontstaat, zou een leeskop geen chocola van kunnen maken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content