Polymeer geeft zonne-energie terug als warmte

Reading time: 1 minute

Author:

MIT-onderzoekers hebben een materiaal ontwikkeld dat efficiënt zonne-energie opslaat, om het op het gewenste moment weer als warmte vrij te laten komen. Het transparante polymeer is een van de eerste solar thermal fuels (STF) in vaste vorm. Beoogde toepassing is energieopslag gekoppeld aan duurzame energiebronnen, maar de onderzoekers hebben ook creatievere ideeën.

Warmte is beperkt houdbaar: hoe goed ook geïsoleerd, het lekt vroeg of laat weg. Daarom is het effectiever om warmte in een andere vorm op te slaan. Een STF doet dat in chemische bindingen. De MIT’ers kozen voor zogenaamde azobenzeenbindingen, die onder invloed van zonlicht een energierijkere configuratie aannemen. Deze energie komt in een kettingreactie vrij wanneer een puls warmte, licht of stroom door het materiaal wordt gestuurd.

Een van de beoogde toepassingen is het ontdooien van autoruiten. Uit proeven blijkt dat de nieuwe STF genoeg warmte kan afgeven om een klein beetje ijs te doen smelten. De rest glijdt dan vanzelf van de ruit af. BMW sponsorde het onderzoek.