Kort nieuws

Politiek gevecht over budget Horizon 2020 nog niet voorbij

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Verscheidende leden van het Europees Parlement zeggen de begrotingsdeal die er sinds dit weekeinde ligt niet te accepteren, in ieder geval niet wat betreft het budget voor onderzoek en innovatie. Zij willen heronderhandelen. Dat meldt Science Business.

In de begroting van 908 miljard euro die lidstaten vrijdag overeenkwamen, is bijna 71 miljard gereserveerd voor onderzoeksprogramma Horizon 2020, de opvolger van het Zevende Kaderprogramma. Dat is minder dan de 80 miljard waarop de Europese Commissie had ingezet, maar meer dan de oorspronkelijke 55 miljard van het Zevende Kaderprogramma. Het budget van het Zevende Kaderprogramma is sinds de start echter jaarlijks toegenomen, wat zou betekenen dat Horizon 2020 in startjaar 2014 feitelijk iets minder te vergeven zou hebben dan zijn voorganger.

Het Europees Parlement moet de begroting goedkeuren. Het is onduidelijk of het verzet op voldoende stemmen kan rekenen om aanpassing af te dwingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content