Kort nieuws

Point-one start met geld schieten

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Het strategische innovatieprogramma Point-one lanceert een risicokapitaalfonds om startende bedrijven in de hightechindustrie op weg te helpen. Het eerste potje dat het Point-one Innovation Fund beschikbaar heeft, heet ‘Point-one Starter Fund’. Het richt zich op Nederlands technostarters in de nano-elektronica en embedded systemen. Een startend technisch bedrijf kan een financiering ontvangen van 50 tot 750 duized euro, afhankelijk van zijn ontwikkelingsfase. Er lopen inmiddels contacten met technostarters die aanspraak willen maken op het in totaal 8 à 10 miljoen euro aan lefgeld.

De eerste institutionele beleggers in het fonds zijn de bedrijven ASML, NXP en VDL en investeerder Parcom. ‘Het is eindelijk voor elkaar’, zei Rob Hartman, directeur van ASML’s programma voor Strategische Technologie. ‘Dit laat zien dat het in Nederland moeilijk is om voor startende ondernemingen iets te organiseren.’ Hartman wees erop dat ASML met 22 jaar ook een ‘betrekkelijk jong’ bedrijf is. ‘Starters hebben we nodig voor nieuwe ideeën in onze machines. Dus gaan we ze helpen. Wij maken straks graag gebruik van hun kennis en daar treffen we te zijner tijd wel een nette regeling voor.’

Het Point-one Innovation Fund is nu een zelfstandige organisatie met een commerciële en ideële doelstelling. Het moet het aantal technostarters in Nederland laten groeien. Daarnaast is er het winstoogmerk voor de investeerders. Cees Jan Koomen, oprichter en managing partner, wees er bij de aftrap op de High Tech Campus op dat er een directe lijn is tussen beschikbaar durfkapitaal en succesvolle startende bedrijven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content