Point-One geeft kleinere bedrijven stem met verenigingsstructuur

Reading time: 2 minutes

Author:

Het innovatieprogramma Point-One kiest voor een verenigingsstructuur als bestuursmodel. Dit moet tot meer betrokkenheid en transparantie leiden. Een vereniging geeft alle deelnemers stemrecht. De leden bepalen onder meer gezamenlijk de meerjaren-roadmap en het jaarlijkse actieplan van het innovatieprogramma.

Onlangs sloot het Programme for High-Tech Systems bij Point-One aan. De vereniging zegt dat deze uitbreiding in het gebied mechatronica beter tot zijn recht komt in een verenigingsstructuur. Naast bedrijven en kennisinstellingen met R&D in nano-elektronica, embedded systemen en mechatronica, kunnen ook organisaties die geen research doen maar wel betrokken zijn, zoals relevante brancheorganisaties, lid worden van de vereniging. Point-One neemt ook de taken van het Senternovemprogramma IOP Precisietechnologie over.

Point-One roept betrokken partijen op om lid te worden. Kleine en middelgrote bedrijven (maximaal 250 medewerkers en 50 miljoen euro omzet) en publieke organisaties zoals universiteiten en onderzoeksinstituten betalen een vaste contributie van 500 euro per jaar. Bedrijven met een omzet tussen de 50 en 500 miljoen betalen per jaar 2000 euro. De grotere jongens wordt geacht 4000 euro bij te dragen.

De nieuwe huisregels zijn ingevoerd om de kleinere spelers ten minste een stem te geven. Het Point-One-initiatief krijgt vaak de kritiek dat het vooral een vehikel voor grote partijen als ASML en NXP is om Haagse subsidiestromen naar zich toe te trekken. Op dit moment is het gewicht van de stemmen afhankelijk van het geld dat bedrijven zelf in de onderzoeksprojecten inbrengen. Clément Goossens, directeur van het Point-One Office, zegt zich te realiseren dat de kritiek hiermee niet geheel is ondervangen. ’Het is een discussie waar je moeilijk uitkomt‘, zegt Goossens. ’Het is in ieder geval belangrijk dat kleinere bedrijven een stem krijgen, dat ze zichtbaar worden en dat hun mening zichtbaar wordt. Dat is in ieder geval een grote stap.‘

Bovenop deze vaste bijdrage betalen leden variabele kosten afhankelijk van de projectgrootte waaraan ze deelnemen. Dit komt neer op 0,35 procent van de totale (begrote) projectkosten per jaar. Dit bedrag is onafhankelijk van de subsidie die voor het project is verkregen. Bedragen de totale projectkosten bijvoorbeeld 40 duizend euro per jaar en de verkregen subsidie is 20 duizend euro, dan zijn de variabele lidmaatschapskosten 0,35 procent van 40 duizend euro. Het jaarlijkse IOP-symposium, op 10 december aanstaande in het Evoluon in Eindhoven, wordt dit jaar in samenwerking met Point-One georganiseerd. Belangstellenden krijgen hier te horen hoe ze kunnen deelnemen aan de mechatronicaprogramma‘s van Point-One.