Poetsbeurt verhoogt rendement nanodraadzonnecel


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onderzoekers van de TU Eindhoven, de TU Delft en Philips hebben een nanodraadzonnecel gemaakt met een opmerkelijk hoog rendement, althans vergeleken met soortgelijke zonnecellen. De boost is te danken aan een rigoureus schoonmaakproces.

In een nanodraadzonnecel vormt een ’woud‘ van halfgeleidende nanodraden met een diameter in de grootteorde van honderd nanometer de actieve laag. Deze constructie bespaart veel kostbaar halfgeleidermateriaal, maar legt ook een relatief groot oppervlak bloot, en dit net op de plek is waar imperfecties in het materiaal tot veel energieverlies leiden.

Een schoonmaakbeurt direct na de synthese van de indiumfosfide nanodraden blijkt uitkomst te bieden. Na een etsbeurt met een agressief mengsel van zwavelzuur en waterstofperoxide is het oppervlak veel gladder, met minder imperfecties. Het rendement van 11,1 procent is geen wereldrecord, dat op 13,8 procent ligt, maar de Nederlandse draden zijn 2,5 keer zo dun. ’Met het variëren van de dikte en een betere stapeling van de kristallen in de nanodraden denken we binnenkort richting de twintig procent te gaan‘, zegt onderzoeksleider Erik Bakkers van de TU Eindhoven.