Kort nieuws

Plugwise ontwikkelt slimme thermostaat voor Nederlandse Energiemaatschappij

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De Anna uit de geheimzinnige tv-reclamecampagne ‘Whoisanna’ heeft zich bekendgemaakt: het gaat om de nieuwe slimme thermostaat van Plugwise. Hiermee zet het vijftigkoppige bedrijf uit Sassenheim de stap van grijze meet- en schakelkastjes voor in het stopcontact en de meterkast naar fancy energiemonitoren op een zichtlocatie in de huiskamer. Het ontwikkelde Anna samen met de Nederlandse Energiemaatschappij, die voorlopig het alleenrecht heeft op de verkoop ervan. Plugwise produceert het apparaatje in Eindhoven.

Anna is eenvoudig te installeren op de plek van de traditionele thermostaat. Via het Opentherm-protocol kan het ronde kastje communiceren met de meeste Nederlandse cv-ketels. Gebruikers kunnen er eenvoudig een dagelijks schema op instellen. Het leert ook van hun levensstijl en regelt zichzelf bij om het programma steeds verder af te stemmen op hun ritme. Met behulp van geofencing bepaalt het of er iemand in huis is, waarna het zichzelf kan uitzetten als de bewoners weg zijn en weer kan inschakelen als ze terugkomen.

De bediening geschiedt via een app voor de smartphone of tablet. Aanraken kan echter ook: rechts voor warmer, links voor kouder. De thermostaat reageert hierop door de verlichting in de rand van kleur te laten veranderen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content