Kort nieuws

Ploeg-gps stuurt boeren de goede kant op

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

EMS-bedrijf TBP Electronics heeft samen met Mechanisatie Centrum Flakkee (MCF) een systeem ontwikkeld voor de aansturing van landbouwwerktuigen. De GPS-Assistant is gebaseerd op het Trimble GPS-navigatiesysteem en kan de efficiëntie van arbeidsintensieve landbewerkingen zoals ploegen sterk verbeteren, aldus de ontwikkelaars. Het hightech systeempje heeft een nauwkeurigheid van enkele centimeters. Zo kan een boer zijn machine precies een vooraf bepaald traject laten volgen. Hiermee kan hij het ploegwerk optimaliseren of onkruid wieden met minimale schade aan de gewassen. De besparing van deze trajectcontrole kan volgens TBP en MCF oplopen tot zo‘n 225 euro per hectare.

De GPS-Assistant beschikt over een 24 bit microcontroller en een lcd‘tje dat het landbouwwerktuig weergeeft. Met vier toetsen kan de gebruiker snel basisfuncties activeren. De seriële data van het Trimble GPS-navigatiesysteem worden gebruikt om de ploeg in de juiste positie te brengen, de exacte koers te berekenen en deze vast te houden door bijvoorbeeld vijf centimeter naar links of rechts bij te sturen. ’Toen MCF contact opnam met TBP bleek de uitdaging vooral te zijn om een machine een rechte lijn te laten volgen‘, zegt TBP-directeur Ton Plooy. ’Middels een elektrisch signaal was het al mogelijk om een tractor op een rechte lijn te houden, maar heel precies kleine bijsturingen van een landbouwmachine uitvoeren, was nagenoeg ondoenlijk. Dat is waar onze expertise de oplossing bracht. De door TBP ontwikkelde controller, de GPS-Assistant, kon deze problemen oplossen.‘

Het is mogelijk vijf sets parameters voor verschillende werktuigen op te slaan. De koers wordt dan gebruikt om de ploeg, of een ander werktuig, in de juiste positie te brengen, waarna de boer de besturing kan corrigeren als dat nodig mocht zijn. Een robuuste, schokbestendige en waterdichte potentiometer meet de hoek tussen het frame van de ploeg en de scharen, en koppelt dit terug aan de GPS-Assistant zodat de scharen via een cilinder kunnen worden bijgestuurd. Een sensor op de tractor detecteert of de ploeg is opgetrokken of neergelaten. Als het werktuig wordt opgetrokken, stopt het regelsysteem. Dit uit veiligheidsoverwegingen, maar ook omdat bij het keren aan het eind van de akker vaak van het traject wordt afgeweken. Tijdens het omdraaien is er geen positie-informatie, dus kan het systeem geen aanpassingen uitvoeren omdat de GPS-Assistant anders zou gaan oscilleren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content