Technieuws

Pletten en knikken verandert elektronisch gedrag nanobuizen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Engels onderzoek heeft aangetoond dat dubbelwandige koolstofnanobuizen een bandgap krijgen als ze onder mechanische spanning staan. De nano-objecten geleiden normaal gesproken metallisch. ’Als je de buisjes wilt gaan gebruiken in elektronica, is dat handig om te weten. Je zult er bijvoorbeeld bij de fabricage rekening mee moeten houden‘, zegt Ravi Silva, hoofd van de University of Surreys Advanced Technology Institute. Het onderzoek werd uitgevoerd door Cristina Giusca.

Koolstofnanobuizen staan op de International Technology Roadmap for Semiconductors (ITRS) als constituerend materiaal van interconnects. Het onderzoek toont aan dat de mechanische toestand daarbij niet uit het oog moet worden verloren. In minder concrete vergezichten worden nanobuizen ook genoemd als basismateriaal voor transistoren, al wordt er dan veelal voorbijgegaan aan het feit dat selectieve synthese van nanobuizen vooralsnog onmogelijk is. De buisjes zijn er namelijk in verschillende verschijningsvormen, waaronder enkel- en dubbelwandig, en die hebben verschillende elektronische eigenschappen. Ook voor de realisatie van nanobuisschakelingen werpt het Engelse onderzoek praktische implicaties op.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content