Technieuws

Plastic röntgensensor Imec en Holst snel genoeg voor toepassing

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Holst en Imec hebben hun plastic röntgensensor zo ver verbeterd dat deze in principe geschikt is voor daadwerkelijke medische systemen. De sensor kan nu 25 beelden per seconde maken met voldoende contrast en een resolutie van 200 pixels per inch.

Röntgensensoren worden doorgaans gemaakt op een glazen substraat, waardoor ze zwaar en fragiel zijn. Imec en Holst werken daarom samen met Philips aan een röntgensensor gefabriceerd van dunne lagen op een plastic substraat. Twee jaar geleden demonstreerden ze een eerste versie met een organische dunnefilmtransistor, een organische fotodiodelaag en een scintillator-laag – omdat fotodectoren röntgenstraling niet direct kunnen waarnemen, is er een materiaal nodig dat waarneembaar licht uitzendt wanneer het beroerd wordt door een röntgenfoton. Een extra voordeel van het ontwerp is dat de detector aanzienlijk goedkoper is dan een traditionele sensor, onder meer omdat er minder lithografiestappen nodig zijn.

Dit ontwerp was echtern nog niet gevoelig en snel genoeg voor medische toepassingen. Het team heeft de fotodiodes nu flink onder handen genomen, waardoor de lekstroom met een factor tienduizend is teruggebracht. In het donker lekt de sensor nog slechts 10-7 mA/cm2 – ruim binnen het bereik van conventionele medische sensoren. Ook de TFT-laag is veranderd: de organische TFT’s bleken niet snel genoeg, dus de onderzoekers zijn overgestapt op metaal-oxide-transistoren. Hiermee werd een detectortje gemaakt van 160 bij 120 pixels (2 bij 1,5 cm). De volgende stap is om dit op te schalen naar de afmetingen van een conventionele röntgendetector: 30 bij 30 cm.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content