Technieuws

Plastic geheugen dichter bij nanokristallisatie

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de Université Catholique de Louvain zijn erin geslaagd een reeks nanostructuren te fabriceren in een ferro-elektrisch polymeer. Zij deden dat met nano-imprintlithografie (NIL). Volgens het team uit Louvain-la-Neuve opent de ontdekking de deur naar geheel organische geheugens. Die zijn behalve goedkoop ook flexibel en eventueel transparant.

Ferro-elektrische materialen hebben een permanent dipoolmoment dat met een elektrisch veld is te manipuleren. Er zijn maar weinig ferro-elektrische polymeren, en ze hebben alle onpraktisch grote elektrische velden nodig om te schakelen tussen toestanden. Hun heterogene morfologie op nanoschaal maakt ze bovendien ongeschikt als basis voor een geheugen. De onderzoekers ontdekten echter dat het polymeer dat zij gebruikten, kristalliseert in de NIL-mal. Daardoor verbeteren de ferro-elektrische eigenschappen van het plastic aanzienlijk – theoretisch genoeg om een geheugen van 33 Gbit per vierkante inch mee te maken.

Het onderzoeksteam wil een consortium opzetten om de commerciële toepassingen te verkennen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content