Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 3 minutes
Via journaal, RSS-nieuwslezer en mijn krantje hield ik mezelf de afgelopen weken op de hoogte van de kabinetsformatie. De beelden van de heren fractievoorzitters gezellig aan tafel bij Oom Herman, zoals Bert Wagendorp het in de Volkskrant typeerde. De ontwijkende antwoorden als ze van Wijffels even buiten mochten spelen en de journalisten bij de uitgang stonden te trappelen. De wanhopige speculaties in de media, die van ellende maar over de meeverhuizende vergadertafel waren gaan schrijven. Heerlijk.
Toch heeft de verkiezingsuitslag uiteindelijk maar één grote verrassing opgeleverd: Plasterk op Onderwijs. Zijn naam zoemde al langer rond. Ik zou er mijn geld niet op hebben ingezet. Een opiniemaker met een bijbaan als wetenschapper – althans in de ogen van het Nederlands publiek – die de overstap maakt naar het Haagse, dat wilde er bij mij niet in.
Dat wil niet zeggen dat ik de keuze van Bos niet kan waarderen. Integendeel. Een bèta in het kabinet, dat mag een zeldzaamheid heten. Ik moest me even achter de oren krabben om politici te bedenken die niet vies zijn van een beetje wiskunde. Diederik Samson, Agnes Kant en Jan Terlouw, dat waren de enigen die me zo snel te binnen schoten. Gaat Plasterk in het kielzog van Balkenende voor een nieuw elan zorgen, maar dan in de Nederlandse bètawetenschap en techniek? Kan de Utrechtse hoogleraar ontwikkelingsgenetica body geven aan de veelgeroemde kenniseconomie?
Ik leef tussen hoop en vrees. Plasterk gaat het nog moeilijk krijgen in Den Haag. Hij is waarschijnlijk een capabel bestuurder met jarenlange ervaring als directeur van het Hubrecht Laboratorium. Zijn vlijmscherpe columnistenpen zal hij wel laten rusten om zich te schikken naar zijn nieuwe rol als landsbestuurder. Maar of hij zijn even venijnige tong kan bedwingen is nog maar de vraag.
Onlangs zette Intermediair Plasterk neer als een intelligente, gedreven workaholic maar ook als een dominante betweter met een superioriteitscomplex. Ik zie het al voor me: de verlichte professor die de zaakjes wel even uitlegt. Plasterk heeft het namelijk niet zo op de zachte takken van wetenschap. ’Alfa‘s kun je alles wijsmaken‘, zei hij in een interview met de Groene Amsterdammer. De Leidse ethica Heleen Dupuis zette hij in zijn column weg als ’een academisch opgeleide Catherine Keyl‘, wiens mening over genetica ’er evenveel toe doet als die van de gemiddelde taxichauffeur‘.
Ook met religie heeft het ex-gemeenteraadslid van Leiden weinig op. ’God in de politiek is fataal. Elke beweging die een heilstaat predikt, beschouw ik als verwerpelijk.‘ En laat Balkenende IV nu vol christenen zitten. Je vraagt je af wat Plasterk bezielde om überhaupt zijn naam te verbinden aan de nieuwe ploeg. Misschien wil hij de pauzes van het kabinetsberaad gebruiken om collega Van der Hoeven eens goed de oren te wassen over Intelligent Design. Rouvoet en kornuiten mogen vast wel even meeluisteren.
Kortom, op het eerste gezicht is Plasterk niet de bruggenbouwer die nodig is om op het moeilijke onderwijsdossier een potje stuk te kunnen slaan. Polderen is weer helemaal terug van weggeweest. Plasterk kan dat niet.
Toch is een bèta op die plek een unieke kans. Als geen ander kent Plasterk het belang van de hightechindustrie en onderzoekgebaseerde ondernemingen. Zijn intieme kennis van en liefde voor het hoger onderwijs is van grote waarde. Plasterk kan ’onze man in Den Haag‘ worden. Maar dan moet hij zich wel teweer kunnen stellen tegen politiek doorgewinterde ego‘s. Hij zal zijn aanstaande collega‘s moeten overtuigen en niet tegen zich in het harnas moeten jagen. Na jarenlang het slimste jongetje van de klas te zijn geweest, is het nu tijd voor een pas op de plaats. Als Plasterk de research echt wil laten profiteren van zijn uitgesproken maar veelbelovende denkbeelden, moet hij zijn eeuwige gelijk verruilen voor de diplomatie.