Kort nieuws

Plantjes laden Zaanse telefoons op

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Hembrugterrein, een voormalig defensieterrein in Zaanstad, heeft de primeur van elektriciteitsontwikkeling direct uit planten. Het Rijkvastgoedbedrijf, de gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland werken aan de herontwikkeling van het terrein. Honderd vierkante meter aan planten moeten er voldoende energie leveren voor het opladen van mobieltjes en voor buitenverlichting.

Het systeem is afkomstig van Plant-e, een spin-off van de Wageningse universiteit. Slechts een deel van het organisch materiaal dat planten tijdens fotosynthese produceren, wordt vastgelegd. De rest wordt door de wortels uitgescheiden in de bodem, waar micro-organismen het materiaal afbreken. Daarbij ontstaan elektroden en waterstofionen, die met twee koolstofelektroden geoogst kunnen worden voor een elektrisch stroompje. De planten ondervinden hier geen hinder van.

De installatie op het Hembrugterrein kost 80 duizend euro. Het Rijksvastgoedbedrijf telt dit bedrag neer om het jonge Wageningse bedrijf een handje te helpen. De opbrengst van het systeem is op het moment beperkt. Het Wageningse bedrijf denkt daarom vooralsnog aan niche-applicaties zoals openbare wifi-hotspots, verlichting en oplaadpunten voor mobieltjes op plekken waar geen aansluiting op het elektriciteitsnet beschikbaar is. Op den duur denkt het de technologie zo ver te kunnen verbeteren dat een groen dak op een woonhuis in ongeveer de helft van de elektriciteitsbehoefte voorziet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content