Kort nieuws

Planair CMos sterft uit

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Vlak CMos is na het 20-nanometerknooppunt echt aan het einde van zijn Latijn, heeft Shang-Yi Chiang van TSMC gezegd. Op het Arm Techcon-event in Santa Clara lichtte de hoogste R&D-baas de productieplanning van zijn bedrijf toe. TSMC heeft vorige week het tape-out-stadium bereikt met een 20-nanometer-Arm-kern en zet vanaf nu gestaag stappen richting maximale productie rond het aanbreken van 2013. Deze chips vormen de laatste planaire generatie van de foundry.

Voor 14-nanometerchips schakelt TSMC over op Finfets, een generatie later dus dan Intel, dat eerder dit jaar aankondigde op de ’vinnen‘ over te stappen voor zijn 22-nanometerprocessoren. Intel start het eerste kwartaal van 2012 met Finfet-productie, TSMC tegen het einde van 2014, al zei Chiang dat de start naar voren gehaald kan worden of juist worden uitgesteld afhankelijk van de wensen van klanten.

Finfets lekken minder stroom en kunnen met een lager voltage toe vergeleken met hoge-k-metalen-gate-transistors, die nu de CMos-kar nog trekken. Chipmakers accepteerden deze nadelen, maar na het 20-nanometerpunt werd het te gortig en moest er een alternatief komen. Finfets schalen tot 7 nanometer, denkt Chiang.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content