Technieuws

Plafondlamp stuurt data met 1 Gb/s over

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Na enkele pilotprojecten claimt het Estse bedrijf Velmenni dat het de ledverlichting in kantoren en industriële omgevingen kan gebruiken om data met snelheden tot 1 Gb/s naar apparaten te sturen. Doordat leds op zeer hoge snelheid gemoduleerd kunnen worden, kan een datakanaal worden toegevoegd zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Met een adapter kunnen computers en smartphones deze signalen ontvangen. Velmenni wil zijn oplossing nu gaan uitrollen in de zakelijke markt en denkt binnen enkele jaren de stap naar consumenten te kunnen maken.

Het concept voor ‘Lifi’-communicatie is enkele jaren terug gelanceerd door Harald haas van de University of Edinburgh. Labtests hebben aangetoond dat een theoretische overdrachtssnelheid tot 224 Gb/s mogelijk is. Naast de veel hogere snelheden dan wifi heeft de lichttechnologie ook als voordeel dat er geen interferentie is met dataverkeer in andere ruimtes, en dat het makkelijker is om het af te schermen van kwaadwillenden buiten de ruimte. Nadeel is weer dat de lichtcommunicatie niet door muren en andere obstakels heen gebruikt kan worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content