Pikzwarte zonnecellen dankzij nanocoating van Philips en Amolf


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onderzoekers van Fom-instituut Amolf en Philips Research hebben een coating van silicium nanodeeltjes ontwikkeld die de reflectie van silicium reduceert van 40 naar 1 procent. De nanodeeltjes, opgebracht met een eenvoudig stempelproces, blijken het licht zodanig te verstrooien dat nog slechts een fractie weet te ontsnappen. Het effect is zo sterk omdat de onderzoekers de afmetingen zo kozen dat er een of meerdere golflengtes van het licht in pasten. De deeltjes fungeren dan als minieme trilholtes, die licht heel efficiënt opvangen en vervolgens de silicium plak in geleiden. De zonnecel kleurt daardoor pikzwart en heeft een hoger rendement.

Silicium zonnecellen zijn meestal blauw (geheel links), maar dankzij een patroon van gestempelde nanodeeltjes (rechts) worden ze pikzwart; ze absorberen dus bijna al het invallende licht.