Technieuws

Piëzo-elektrisch speldenknopje doet dienst als gehoorapparaat

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Naast het standaard gehoorapparaat – dat geluiden versterkt afspeelt in het oor – en het cochleaire implantaat – dat de gehoorzenuw direct stimuleert – werkt het Fraunhofer Instituut aan een derde optie. Het systeem moet via een simpele ingreep te plaatsen zijn en is bedoeld voor hardhorende patiënten die niet meer met een gewoon hoorapparaat afkunnen.

Het hart van het device is een piëzo-elektrische actuator met de vorm en afmetingen van een speldenknop. Hierin zijn piëzo-elektrische taartpuntjes aangebracht, die onder invloed van een stroompje razendsnel kunnen buigen en strekken. Die knopje wordt aangebracht op het membraan van het binnenoor, de structuur die mechanische trillingen omzet in elektrische zenuwpulsen. Normaal gesproken bereiken de geluidstrillingen dit membraan via een ingenieus mechanisme van kleine botjes vanaf het trommelvlies, maar het Fraunhofer slaat die weg over: door de piëzo-elementjes snel genoeg te laten bewegen, wordt het membraan direct in trilling gebracht.

De stroom hiervoor en aansturing worden met een draadloze verbinding overgestraald vanuit een unit met microfoon en batterij achter het oor. Met het systeem kan tot een volume tot 120 decibel worden opgewekt. Het oor dient dus nog wel iets te kunnen waarnemen, voor volledig dove patiënten die nu met een cochleair implantaat worden geholpen, biedt de oplossing geen soelaas. Maar voor de patiënten die wel in aanmerking komen, belooft de aanpak een veel makkelijker – en dus toegankelijker – ingreep. De chirurg hoeft slechts een sneetje te maken in het trommelvlies om het speldenknopje te plaatsen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content