Kort nieuws

Philips wil MRI-compatibele hersenelektrodes

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Philips Research slaat de handen ineen met het Amerikaanse Neuronexus om te schaven aan neurostimulatietechnologie, waarmee hersenactiviteit via elektroden te beïnvloeden is. De partners willen de elektronica verbeteren en de technologie compatibel maken met MRI, wat nu niet het geval is. Daartoe tekenden de Eindhovenaren een onderzoeksovereenkomst met de specialist in ’hersenpacemakers‘.

Neurostimulatie wordt gebruikt voor de behandeling van een uiteenlopende reeks hersenaandoeningen. Bij de technologie wordt een elektrode met een aantal polen in het hersenweefsel geplaatst. Deze is via een kabeltje verbonden met een pacemaker-achtig toestel elders in het lichaam. De onderzoekspartners gaan zich in eerste instantie richten op Parkinson. Philips brengt zijn expertise in micro-elektronica, signaalverwerking, extreem zuinige systemen en een miniaturisatie in. Neuronexus richt zich op het ontwerpen en fabriceren van de elektrodes.

De bedrijven willen verschillende verbeteringen doorvoeren. Op het moment worden neurostimulatoren letterlijk gebruikt als hersenpacemaker: ze geven een puls met constante frequentie en sterkte. Philips en Neuronexus willen een flexibeler apparaat bewerkstelligen waarmee medici de therapie beter op maar kunnen snijden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content