Kort nieuws

Philips verrast met dikke winst bij dalende omzet

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Philips heeft het derde kwartaal onverwacht een hoge winst geboekt van 176 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een verlies van 36 miljoen. Dezelfde periode in 2008 kwam het Eindhovense concern ’slechts‘ 58 miljoen euro in de plus. De omzet daalde verder, naar 5,6 miljard euro. Dat is 11 procent minder dan een jaar geleden, maar meer dan de 5,4 miljard waarvan analisten waren uitgegaan. ’Onze resultaten in het derde kwartaal geven blijk van ons sterke fundament en de proactieve wijze waarop we onze kosten onder controle hebben gehouden‘, aldus topman Gerard Kleisterlee.

Healthcare was andermaal het best kindje in de Philips-klas. De divisie zette 1,821 miljard euro om in het derde kwartaal, tegen 1,806 miljard een jaar terug. Dat is nominale stijging van 1 procent, maar een daling van 4 procent op valutavergelijkbare basis. Consumer Lifestyle is nog steeds het dikste jongetje met 2,073 miljard euro aan inkomsten uit verkopen, maar moest nominaal wel 20 procent inleveren en vergelijkbaar 15 procent. De omzet van Lighting daalde nominaal met 11 procent (valutavergelijkbaar met 13 procent) en kwam uit op 1,646 miljard.

Ook het tweede kwartaal van dit jaar klopte Philips de verwachtingen. Toen boekte het een winst van 45 miljoen euro, terwijl analisten hadden voorspeld dat het bedrijf 125 miljoen de min in zou gaan. De inkomsten bedroegen deze periode 5,2 miljard, een jaar-op-jaarkrimp van 19 procent. De omzetafname vlakt dus af.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content