Philips veert op, verkoop Lumileds onzeker (update)

Author:

Reading time: 1 minute

De Amerikaanse overheid gaat niet zonder slag of stoot akkoord met een overname van Philips Lumileds en Automotive door een consortium van Chinese investeringsfondsen. Dat heeft Philips bekendgemaakt bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Het concern gaat niet in op de aard van de Amerikaanse bezwaren, maar zal samen met de kopers proberen ze weg te nemen. Doorgang van de deal is daarmee onzeker geworden. Dit hoeft overigens de voorgenomen afsplitsing van de Lighting-divisie niet te hinderen.

Op financieel gebied zag Philips aanzienlijke verbeteringen. De omzet steeg op jaarbasis met 1,2 procent naar 5,8 miljard euro, terwijl een verlies van 102 miljoen euro van 2014 omsloeg in een winst van 324 miljoen euro. Daarbij moet worden aangetekend dat Philips vorig jaar in het derde kwartaal enkele tegenvallers te verwerken had, met name in de Amerikaanse medische tak.

Topman Frans van Houten ziet in de verbeteringen desondanks een teken dat ‘onze operationele performance zich blijft versterken, ondanks verslechterende macro-economische omstandigheden in met name China’.

Update: in een interview met het Financieele Dagblad kan ceo Frans van Houten de onzekerheid over de verkoop van Lumileds en Automotive niet wegnemen. Op de vraag hoe groot hij de kans acht dat de deal alsnog mislukt, antwoordde hij: ‘Dat kan ik niet zeggen, maar we blijven voornemens om tot een goed einde te komen. Dus in die zin is dat een positief statement.’