Kort nieuws

Philips trekt stekker uit gezamenlijk mri-onderzoekscentrum met TUE

Leestijd: 1 minuut

Philips trekt zich terug uit de gezamenlijk onderzoeksfaciliteit voor medische beeldvorming die het tweeënhalf jaar geleden met de TUE op de High Tech Campus opende. De stap betekent het einde voor de TUE-onderzoeksgroep Biomedical Nuclear Magnetic Resonance (BNMR). Die verhuisde als onderdeel van deal naar de nieuwe faciliteit, maar heeft geen budget om terug te verhuizen naar de TUE. Omdat hoogleraar Klaas Nicolaij eind 2016 met emeritaat gaat, wordt de groep dan opgeheven.

Eind 2011 kondigden de TU Eindhoven en Philips Research aan hun krachten op het gebied van onderzoek naar ct en mri te bundelen. De TUE zou haar apparatuur voor medische beeldvorming verhuizen naar de High Tech Campus, en Philips zou extra scanners installeren. De onderzoeksgroep (BNMR) verhuisde mee, met rond de 45 medewerkers. De twee partners wilden fors inzetten op het ontwikkelen van beeldgestuurde kankertherapieën. Daarnaast zouden ze beide eigen onderzoek doen en hoopten ze een ecosysteem van andere bedrijven rond het centrum te kunnen opbouwen.

Eind vorig jaar besloot Philips het onderzoek bij andere locaties onder te brengen. Andere partners voor het onderzoekscentrum hebben zich in de tussentijd niet gemeld, en de TUE kan de faciliteit op lange termijn niet alleen bekostigen. Volgens de TUE Cursor kwam dit besluit volkomen onverwachts. Het college van bestuur heeft wel extra middelen vrijgemaakt om deze tot eind volgend jaar open te houden, zodat de zes promovendi bij de BNMR-groep die deze apparatuur gebruiken, hun onderzoek kunnen afmaken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content