Kort nieuws

Philips telt 1,2 miljard neer voor Amerikaanse katheterspecialist

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Philips Healthcare doet een grote overname in de VS: het concern heeft 1,2 miljard dollar over voor Volcano uit San Diego, een bedrijf gespecialiseerd in katheters die de binnenkant van aderen in beeld kunnen brengen en bloedstromen kunnen meten. Het gebruik van dergelijke informatie tijdens kathergebaseerde cardiovasculaire ingrepen zit in de lift.

Philips is wereldwijd marktleider in systemen voor interventionele röntgenprocedures (ixr) voor hart- en vaatziekten. Tijdens dergelijke procedures wordt een katheter ingebracht via een slagader in het been of de schouder om bij bijvoorbeeld het hart een ingreep uit te voeren, zoals dotteren of het vervangen van een hartklep. De procedure wordt uitgevoerd onder geleide van beeldvormende systemen die de vaten en de katheter in kaart brengen en de arts helpen bij het navigeren en uitvoeren van de ingreep.

Steeds vaker worden tijdens deze procedures ook katheters gebruikt die meer informatie kunnen verschaffen over de situatie ter plekke. Volcano is een grote speler in de twee belangrijkste van deze technieken: ivus en ffr. Met ivus (intravascular ultrasound) kan de arts via een ultrageluidelement in de katheter de vaatwand in beeld brengen. Met ffr (fractional flow reserve) wordt een sensor ingebracht om te kunnen beoordelen hoe een belemmering in het vat de bloedstroom beïnvloedt. Het bedrijf heeft ook een sterke positie in systemen voor het behandelen van perifere bloedvaten, een snelgroeiende markt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content