Kort nieuws

Philips tekent voor bestralen in MRI

Leestijd: 1 minuut

Het UMC Utrecht, Philips Healthcare en de Zweedse fabrikant van bestralingsapparatuur Elekta richten een onderzoeksconsortium op om hun technisch lastige combinatie van MRI-scanner en bestralingsapparaat uit te werken. Met deze aanpak moet het in staat zijn om de bestraling nauwkeurig op de tumor te richten, zodat deze een hogere dosis ontvangt terwijl het omliggende weefsel beter gespaard wordt. De consortiumpartners menen dat dit de volgende stap is binnen de radiotherapie.

Het apparaat is al ruim een decennium in ontwikkeling. De integratie van de twee systemen is nogal een tour de force: de krachtige magneetvelden, RF-pulsen en afmetingen van een MRI-scanner verstoren de werking van het bestralingsapparaat. Andersom beïnvloedt de versneller de beeldvorming.

De partners lossen dit onder meer op door actieve compensatie van de magneetvelden, waardoor er buiten de scanner een zone ontstaat waar de bestraler getolereerd wordt. Die is op een rail aan de buitenkant van de scanner gemonteerd, zodat deze rond de patiënt kan cirkelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content