Philips start commercialisatie magnetische diagnostiek


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onder de naam Magnotech brengt Philips volgend jaar een systeem op de markt om snel stoffen in een monster op te sporen via magnetische deeltjes. Het concern toonde de technologie al eerder. Op de Medica-beurs in Düsseldorf kondigde het onlangs aan een eerste partner te hebben: het Britse Concateno, dat drugs- en alcoholtests ontwikkelt.

Het Magnotech-systeem bestaat uit een compartiment voor het monster met een magnetismesensor in de bodem. De onderkant is tevens bekleed met antilichamen, macromoleculen die specifiek aan de te bepalen stof kleven. Die concentreert zich dus op de bodem. Aan het sample worden magnetische nanodeeltjes toegevoegd die met dezelfde antilichamen zijn bekleed. Een elektromagneet trekt de deeltjes vervolgens eerst naar de bodem en stoot ze vervolgens juist weer af. Als de te detecteren stof aanwezig is, blijven de deeltjes vastplakken op de bodem. De magnetismesensor registreert dat met een optische techniek.

De methode geeft binnen enkele minuten resultaat en heeft genoeg aan kleine monsters, zoals een druppeltje bloed of speeksel. De techniek is volgens Philips ook gevoelig genoeg om picomolariteiten te meten. Philips wil de benodigde reagentia in een wegwerpcartridge gaan aanbieden voor een draagbaar apparaat.