Philips stapt uit mobieltjesmarkt

Reading time: 1 minute

Author:

Philips stopt met de verkoop van mobiele telefoons. De hele divisie met een omzet van 400 miljoen euro gaat over naar China Electronics, dat nog vijf jaar de naam van Philips mag gebruiken. Philips Mobile Phones heeft zo‘n 240 mensen in dienst, voornamelijk in Azië en Oost-Europa. In Nederland was niemand meer werkzaam in deze sector. China Electronics produceerde al voor Philips. Hoeveel de Chinezen betalen, is niet bekendgemaakt.

Philips telde al enige tijd nauwelijks meer mee op de mobieltjesmarkt. Grote jongens als Nokia (marktaandeel 32,6 procent), Motorola (18,0 procent) en Samsung (12,7 procent) drukken de kleine spelers uit de markt. In 2005 steeg het marktaandeel van de zes grootste mobieltjesfabrikanten van 75 naar 81 procent. ’Dit wijst erop dat de markt steeds competitiever wordt en alleen de echt groten stand kunnen houden‘, analyseert Isuppli-onderzoeker Scott Smyser. ’Nieuwe gebruikers in opkomende markten vragen om goedkope modellen. Alleen de topbedrijven met hun grote productiecapaciteit en uitgebreide marketinginspanningen kunnen hieraan voldoen. Aan de andere kant groeit de markt voor geavanceerde modellen. Ook daar hebben de marktleiders door hun designexpertise een voorsprong.‘

De Eindhovenaren zagen de bui hangen en trekken zich terug. Cor Boonstra, de voorganger van de huidige CEO Gerard Kleisterlee, stelde ooit dat Philips in de top drie van mobieltjesbouwers moest komen. In die zware strijd gooit het concern nu de handdoek in de ring.

De mobieltjesdivisie van Philips komt in Chinese handen.