Kort nieuws

Philips stabiele speler in halfgeleidermarkt

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Philips bleef in 2005 op de negende plaats staan in de wereldwijde ranglijst van chipmakers. De omzet van het bedrijf daalde met 0,8 procent. De totale markt steeg met 3,6 procent. De overige bedrijven in de toptwintig zagen grotere variaties in hun omzet. De inkomsten van Hynix namen met 20,7 procent toe. Daarmee steeg het Koreaanse bedrijf van de veertiende naar de elfde positie. Ook nummer een Intel boerde goed in 2005. De omzet van de chipgigant steeg van 26 miljard euro naar bijna 29,5 miljard euro. Het marktaandeel groeide daardoor met 1,2 procentpunt naar 15 procent. Dat is meer dan twee keer zo groot als dat van nummer twee Samsung.

Intels omzetstijging komt voornamelijk uit de microprocessormarkt, die in 2005 met 16,1 procent toenam. ‘s Werelds grootste chipfabrikant zag wel 2,9 procent van dit gebied naar AMD gaan. Met een omzetverlies van 23,3 procent is dat bedrijf echter het slechtste jongetje uit de klas. De oorzaak hiervan is het uitspinnen van de flashgeheugenfabricage in Spansion. De gezamenlijke winst van deze twee ondernemingen bedraagt 4,97 miljard euro, wat neerkomt op de achtste positie.

Samsung presteerde voornamelijk goed in de Nand-flashgeheugens, waar het 47 procent van zijn inkomsten uit haalde. Het marktaandeel daalde echter met vijf procent.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content