Kort nieuws

Philips-spin-off voor artritismeting maakt zich op voor marktintroductie

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Akeso Medical Imaging, een spin-off van Philips die aan instrument sleutelt om reumatoïde artritis te karakteriseren, zegt eind dit jaar de Europese markt te betreden. Naar aanloop hierop heeft het zichzelf hernoemd tot Hemics. ’Hemics verwijst naar het woord ’hemodynamiek‘, de studie van bloedstroom of -circulatie, precies wat onze optische beeldvormingstechnologie gebruikt om ontstekingsreacties te visualiseren‘, zegt CEO Petra van den Elsen.

Het bedrijf werd anderhalf jaar geleden uitgesponnen uit een onderzoekslijn van Philips Research naar technologie om de doorbloeding van handen en polsen te kwantificeren, een maat voor de ontstekingsreactie bij reumatoïde artritis. Momenteel wordt er sporadisch een subjectieve bepaling gedaan tijdens het bezoek aan de reumatoloog, maar Hemics wil dat patiënten regelmatig een meting kunnen uitvoeren bij de huisarts of in een gezondheidscentrum. Daardoor moet de aandoening beter te managen zijn.

Het apparaat werkt optisch. Van onderen worden de handen belicht met een combinatie van rood en nabij-infrarood licht, dat aan de bovenkant via camera‘s geregistreerd wordt. Omdat bloed het rode licht sterk absorbeert, geeft de verhouding tussen de twee kleuren een maat voor de doorbloeding. De situatie wordt gekarakteriseerd voor, tijdens en na het opblazen van een bloeddrukmanchet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content