Profiel

Philips-spin-off anonimiseert vingerafdrukken

Pieter Edelman
Leestijd: 5 minuten

’Stel, je wilt in een supermarkt betalen met behulp van je vingerafdruk‘, zegt Michiel van der Veen, sinds oktober CEO van Philips-spin-off Priv-ID. ’Dan moet de biometriekassa alle vingerafdrukken bewaren. Maar je wilt niet dat mensen die gegevens er vervolgens uitlepelen en ze gaan misbruiken.‘ Dat is in een notendop het probleem dat Priv-ID wil aanpakken, door deze biometriegegevens eerst om te zetten naar een uniek en anoniem getal, waaruit de oorspronkelijke data niet te herleiden zijn. ’In de hele keten is nergens de persoonlijke biometrie opgeslagen‘, verklaart Van der Veen.

Het achterliggende idee is ontstaan bij Philips in 2002. ’We dachten toen na over hoe je biometrie kan toepassen in producten die Philips op de markt neerzet. Een gepersonaliseerde afstandsbediening kan bijvoorbeeld toegang bieden tot je multimediacontent. Of misschien dat je zelfs een vingerafdruksensor in je koffiezetapparaat kan inbouwen. En in de medische hoek zijn er heel veel mogelijkheden rond bijvoorbeeld het elektronisch patiëntendossier‘, vertelt Van der Veen. ’Maar als je dat gaat doen, betekent het dat je al die biometrische informatie gaat opslaan in al die toepassingen.‘ Daar ontstond dus de behoefte aan beveiligde opslag van persoonlijkheidskenmerken.

Zes jaar later ligt er een gebruiksklaar softwarepakket dat al bij diverse projecten is ingezet met verschillende Europese partners. Door die projecten groeide het bewustzijn dat de oplossing buiten Philips beter tot zijn recht zou komen. ’Biometrie is niet het traditionele focusgebied van Philips, het is geen led-verlichting, het is geen röntgenapparaat en het is ook geen lcd-televisie‘, zegt Van der Veen. ’We willen ons volledig concentreren op biometrieoplossingen voor commerciële toepassingen. Wil je daar succesvol in zijn, dan moet je daarin nieuwe partnerschappen aangaan. Het is dus makkelijker om dat onafhankelijk door te zetten.‘ In oktober volgde een afsplitsing met financiering van Prime Technology Ventures.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content