Kort nieuws

Philips’ snelle bloedtestplatform vindt weg naar de markt

Leestijd: 1 minuut

Met een snelle bloedtest voor hartaanvallen heeft Philips Healthtech de eerste commerciële toepassing van zijn Magnotech-testaanpak beschikbaar gemaakt. Het concern sleutelt al bijna een decennium aan deze technologie voor point-of-care diagnostiek, dat voorziet in een universeel handheld uitleesapparaat en applicatiespecifieke wegwerpcartridges. Philips brengt het systeem onder de naam Minicare op de markt.

De test wordt in eerste instantie geïntroduceerd in enkele Europese landen, waaronder België en Nederland. Artsen die een patiënt met pijn op de borst binnenkrijgen maar twijfelen of er een hartaanval gaande is, kunnen dit aan de hand van een druppeltje bloed binnen tien minuten met zekerheid vaststellen. Normaal moet deze bloedtest uitgevoerd worden in een laboratorium, wat meer dan een uur in beslag neemt.

De Magnotech-aanpak is gebaseerd op antilichamen die aan een specifieke biomarker binden – in dit geval een eiwit dat bij een hartaanval wordt uitgescheiden door de hartspier. Deze antilichamen zijn zowel aangebracht op magnetische nanodeeltjes in de cartridge, als op de bodem ervan. Wanneer de deeltjes magentisch naar de bodem worden getrokken, ‘lijmt’ de biomarker ze daar dus vast en blijven ze achter als het magneetveld vervolgens wordt omgekeerd. Hoe veel deeltjes er achter blijven, kan magnetisch worden vastgesteld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content